Chodzi o konkurs "Kulinarne Skarby Wielkanocy", którego organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Niedawno poznaliśmy wyniki.
Członkowie jury nagrodzili 30 najsmaczniejszych i najbardziej pomysłowych potraw. Bardzo wysokie, 4. miejsce, zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Paszenek w gminie Jabłoń. Jurorom przypadły do gustu żeberka wieprzowe pieczone pod "przaśnym ciastem chlebowym". – To spory sukces, chociaż mamy już na koncie większy, bo kilka lat temu wygrałyśmy podobny konkurs "Smakuj Lubelskie" na tradycyjną potrawę regionalną. Jurorzy docenili wówczas udziec jagnięcy w sosie borowikowym – wspomina Maria Gajko z KGW w Paszenkach.
Czy przygotowanie żeberek pod ciastem chlebowym, czyli potrawy nagrodzonej w tym roku, jest skomplikowane? – Raczej nie. Jako koło korzystamy z dawnego przepisu, ale obecnie mnóstwo przepisów na ciasto chlebowe można znaleźć w internecie. Jest to bardzo smaczne, można powiedzieć, że wykwintne dane – uważa pani Maria, która jest jednocześnie sołtysem Paszenek. Dodaje, że ciasto było kiedyś pieczone w piecu chlebowym (...).
Więcej można przeczytać w papierowym wydaniu "Wspólnoty Parczewskiej"
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.