
Opis: <p>Swoim przepisem na pyszne danie z karpia podzieliły się panie Zespołu śpiewaczego z Juliopola, w konkursie zajęły III miejsce. Roladki z Karpia Siemieńskiego Filet z karpia kroimy ze skórką na równe paseczki o szer. 3 cm i długości około 12 cm, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odstawiany do lodówki. Przygotowanie farszu: Gotujemy część mięsa z karpia około 20 minut, studzimy i pozbywamy się ości, jedną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do farszu, mielemy przez drobne sitko, dodajemy jedno jajko i drobno posiekany koperek, wedle uznania doprawiamy do smaku pieprzem i solą, wyrabiamy i nakładamy, rozsmarowując na wcześniej przygotowanych filecikach. Na farszu układamy słupeczki warzywne z marchewki i pietruszki - wcześniej ugotowane i pokrojone. Wszystko ścisło zwijamy i przepasujemy łykiem z pora. Układamy w parowarze i parujemy 20 min. od chwili wrzenia. Sos z pora Pora kroimy na plasterki, dusimy na maśle do miękkości, dodajemy starte na tarce kwaśne jabłko bez skóry i jeszcze dusimy około 10 minut, w międzyczasie wlewając śmietankę 30 proc. (200 ml), doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem i blendujemy. Podajemy z roladkami. Smacznego!</p>
Miłośnicy tradycyjnej kuchni, sympatycy ryb i pasjonaci wędkowania, ale także wszyscy, którzy cenią dobrą muzykę i lokalną kulturę, spotkali się na wspólnym świętowaniu.
Festiwal karpia odbył się 7 września na terenie łowiska przy Dworku Zaorskich w Siemieniu. Tradycyjnie rozpoczął się rano od "Rodzinnych Zawodów Wędkarskich" w tym roku wzięło w nich udział 16 drużyn. Dla tych, co lubią sport, już po raz kolejny został zorganizowany "Bieg o Złotą Rybkę".
Swoim talentem kulinarnym mogły się wykazać miejscowe gospodynie. Konkurs na potrawę z karpia już na dobre wpisał się w siemieński festiwal. Do rywalizacji kulinarnej stanęło 6 grup, najsmaczniejszą potrawę przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z miejscowości Łubka.
Kulminacyjnym punktem karpiowego świętowania było bicie rekordu w jedzeniu zupy rybnej, przygotowanej przez Gospodarstwo Rybackie w Siemieniu. W tej konkurencji uczestnicy festiwalu nie mają sobie równych i co roku jest ich więcej.
W tym roku wydano 542 porcje zupy rybnej, rekord z roku ubiegłego został pobity. Rok temu zupę rybną zjadły 492 osoby.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.