Organizatorem wydarzenia było Koło PZW Parczew-Miasto wraz ze Społeczną Strażą Rybacką w Parczewie, a impreza odbyła się po raz dziewiąty. Na starcie stanęło 58 zawodników pochodzących z różnych części województwa lubelskiego, a połów trwał 5 godzin. Wędkarze mogli zająć dowolne stanowisko w obrębie jeziora Bialskiego, punktowane były szczupaki, okonie, sandacze i sumy. Wszystkie ryby zostały z powrotem wypuszczone do wody. Pogoda była zmienna: naprzemienne padał drobny oraz intensywny deszcz.
– Wędkarze jednak nie narzekali, wręcz przeciwnie - większość z nich twierdziła, że tego dnia aura może sprzyjać połowom drapieżnika. Złowiono łącznie siedem punktowych szczupaków i dwa okonie, lecz także niezliczoną ilość szczupaków (w języku wędkarskim tzw. skrótów), które nie miały określonych rozmiarów – relacjonują przedstawiciele Koła PZW Parczew-Miasto i dodają, że "nudno nie było, najdłuższy szczupak mierzył 63,5 centymetra, a okoń – 37,5 cm".
Zawody wygrał Marcin Szalast z Koła Lublin Haczyk, wyprzedzając Wojciecha Korpysza (Koło SAS Biała Podlaska), Marka Kupisza (Wola Uhruska w pow. włodawskim), Adama Władyczuka (Wisznice w pow. bialskim) oraz Krzysztofa Daszczuka (Wisznice). Puchar i nagrodę za największego szczupaka otrzymał Marcin Szalast, a za największego okonia – Rafał Sidun (Koło Siemiatycze). Najwszechstronniejszym zawodnikiem był Marcin Szalast z Koła Lublin Haczyk.
Puchar dla najlepszego zawodnika z powiatu parczewskiego i nagrodę otrzymał Dariusz Nastaj z Jabłonia. Nagroda-niespodzianka dla najstarszego zawodnika imprezy powędrowała do Ryszarda Domańskiego (Koło PZW Parczew-Miasto). Nagrodę dla najmłodszego zawodnika ze złowioną rybą dostał Jakub Dejnek z Łęcznej, a nagroda dla najmłodszego zawodnika trafiła do Krzysztofa Grzywaczewskiego z Włodawy.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.