Z tej okazji nie zabrakło pysznych potraw z ziemniakiem w roli głównej, które zostały przygotowane przez gospodynie. Na stole znalazły się: placki ziemniaczane, bliny, krokiety, babka ziemniaczana, kluski gumowe, tartuchy, pyzy z serem, a te wszystkie smakołyki można było polać sosem grzybowym.
Podana była również zupa kartoflanka, zaś główną atrakcją było rozpalone ognisko oraz pieczone w nim ziemniaki, które można było zjeść ze swojskim masłem. Dla smakoszy była również kiełbasa z grilla.
Oprócz smakołyków na przybyłych gości i mieszkańców Paszenek czekały konkursy kulinarne, zorganizowane przez KGW, a wspólne biesiadowanie przy ognisku umilał wszystkim Zespół ludowy „Kalina” z Jabłonia.
- Serdecznie dziękujemy dla Koła Gospodyń Wiejskich z Paszenek oraz tym wszystkim, którzy zaangażowali się i pomogli w zorganizowaniu Dnia Pieczonego Ziemniaka - mówi dyrektor GOK w Jabłoniu Katarzyna Matczuk.