reklama

II konkurs Master Chef w parczewskim ZSP

Opublikowano:
Autor:

II konkurs Master Chef w parczewskim ZSP - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaWe wtorek, 12.06.2018 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Parczewie zorganizowano II Szkolny Konkurs Master Chefa. Przybyli goście i szacowne jury, miało okazję zaobserwować zmagania uczniów technikum gastronomicznego o tytuł Mistrza Kuchni, a następnie spróbować potraw, które zostały przez nich przygotowane. 

Konkurs podzielony był na dwa etapy, a tematem przewodnim była kuchnia włoska. W pierwszym etapie młodzież miała za zadanie przygotować słynny włoski deser, tiramisu, według własnego pomysłu, natomiast drugą konkurencją było przygotowanie dania głównego, którego wiodącym produktem był makaron ( jakże mogło by być inaczej, jak Włochy, to oczywiście makaron).

Piątka uczestników musiała wykazać się nie tylko wiedzą, ale też i kreatywnością. Dodatkowym utrudnieniem było przygotowanie tych dań w określonym (krótkim) czasie. Nie taki diabeł straszny, młodzież doskonale poradziła sobie ze stresem i efekt końcowy ich pracy był taki, że palce lizać.

Po degustacji wszystkich potraw, przez jury konkursu (jak również przez wszystkich chętnych, którzy chcieli posmakować tych pyszności), został wyłoniony zwycięzca.

Tytuł Master Chefa 2018 wywalczył uczeń klasy I Tz Adam Szypulski. Drugie miejsce zajęła uczennica z klasy II Tz Karolina Siepsiak, natomiast trzecia lokata przypadła Monice Kornieckiej z klasy III Tz. Nagrodę otrzymała także Ewa Jakowiecka z I Tz za zajęcie 4 lokaty oraz Natalia Grzywaczewska z II Tz za piąte miejsce.

Nagrodę specjalną, Adamowi Szypulskiemu, wręczył Starosta Parczewski, Jerzy Maśluch oraz Wicestarosta Parczewski, Adam Domański. Nagrody w konkursie zostały ufundowane przez Zarząd Powiatu w Parczewie, Samorząd Uczniowski oraz Radę Rodziców. Ogromne podziękowania należą się paniom Beacie Musiej i Katarzynie Golonce, za zorganizowanie konkursu i przygotowanie uczniów do rywalizacji o tytuł Master Chefa. Konkurs cieszy się dużym powodzeniem wśród młodzieży, dlatego kolejna edycja planowana jest już na przyszły rok szkolny.

Strzeżcie się mistrzowie kuchni, nadchodzi nowe pokolenie, zdolnych młodych ludzi, którzy nie zawahają się użyć wszystkiego co mają pod ręką, by przygotować pyszności pieszczące nasze podniebienia. Młodzi adepci sztuki kulinarnej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  im. Stanisława Staszica, zdecydowanie mają talent, wiedzę i doskonałe przygotowanie, do tego, by w przyszłości zyskać miano Mistrza Sztuki Kulinarnej. Czy przesadzam? Oczywiście, że nie.

Drodzy kulinarni geniusze „Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania” (A. Brillat – Savarin), więc do dzieła. 

Źródło: Małgorzata Wróblewska ZSP Parczew.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE