Grupa dwunastu uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Jabłoniu, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, odbyła dwutygodniowe praktyki w Grecji.
Staż gastronomiczny odbył się w ramach projektu "Kulinarna Polska w Unii Europejskiej - startem w dorosłe życie zawodowe", który jest współfinansowany przez Unię Europejską.
Zagraniczny staż wzbogacił młodzież ze szkoły w Jabłoniu o nowe doświadczenia i umiejętności zawodowe. Nauczyli się wielu przepisów, receptur oraz produktów z kuchni greckiej i nie tylko. Poznali obsługę, wyposażenie oraz funkcjonowanie w zakładach branży gastronomicznej. Poznali także zasady przechowywania, magazynowania i odpowiedniej obróbki produktów. Dzięki pracy w hotelu poznali formę i zasady pracy w dużym, turystycznym obiekcie od strony kucharza, jak i serwisu restauracyjnego.
W ramach praktyk uczniowie odwiedzili także przedsiębiorstwo Tirnawoy, produkujące greckie wino oraz piekarnię Pyrgetos. Poznali dokładny proces produkcji tamtejszych wyrobów, skład, metody przechowywania. Mogli dowiedzieć się jak wygląda praca w dużych, greckich, tradycyjnych zakładach z branży gastronomicznej.
Uczniowie prócz pracy mieli też czas na odpoczynek. Grecki organizator stażu oraz opiekunowie zapewniali wiele atrakcji m.in. aerobik, nauka tańców greckich oraz inne animacje. Ale największą atrakcją były weekendowe wycieczki w ramach programu kulturowego: rejs statkiem na wyspę Skiathos oraz Meteory.
Przed wyjazdem na praktyki uczestnicy odbyli zajęcia przygotowawcze kulturowo - pedagogiczne oraz tuż przed samym stażem poznali podstawy języka greckiego, co było dla nich znacznym ułatwieniem, aby móc podjąć pracę oraz czuć się swobodniej w nowym miejscu.
Na zakończenie stażu, każdy uczestnik otrzymał Certyfikat potwierdzający zdobyte umiejętności w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej. Przygotowywane są też dla nich dokumenty Europass Mobilność z opisem nabytych kompetencji zawodowych, które będą doskonałym załącznikiem w przyszłości, podczas rozmów kwalifikacyjnych o pracę.
- Cieszymy się, że młodzież z naszego regionu mogła zdobyć doświadczenie i nowe kompetencje w swoim zawodzie oraz mamy nadzieję, że to nie ostatni uczniowie z ZSCKR w Jabłoniu, którzy odbyli taki staż - mówi dyrektor szkoły Izabela Sokołowska.
Publikacje ze stażu można też śledzić na stronie projektowej na facebooku, którą prowadzili jego uczestnicy.
Wszystko to możliwe było dzięki projektowi „Kulinarna Polska w Unii Europejskiej – startem w dorosłe życie zawodowe” nr 2016-1-PL01-KA102-025739, który jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Beneficjentem projektu była firma Constant Sp. z o.o.