reklama

Informacja dla rolników i producentów żywności

Opublikowano:
Autor:

Informacja dla rolników i producentów żywności - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościInformacja dla rolników i producentów żywności

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Parczewie informuje, że podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące produkcję pierwotną i dostawy bezpośrednie żywności pochodzenia roślinnego typu owoce, warzywa, zioła, zboża, grzyby hodowlane oraz pozostałych surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego zobowiązane są do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

Produkcja (podstawowa) pierwotna - oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych pochodzenia roślinnego, w tym zbiory i zbieranie runa leśnego.

Dostawy bezpośrednie – to sprzedaż małych ilości surowców, czyli produktów produkcji pierwotnej dla konsumenta końcowego tj. osobom fizycznym – indywidualnym, np. na targowiskach, placach targowych, w bramach własnych gospodarstw rolnych, jak również lokalnym sklepom i zakładom gastronomicznym (restauracje, bary, stołówki szkolne i inne).

UZYSKANIE WPISU DO REJESTRU ZAKŁADÓW JEST BEZPŁATNE

Organem właściwym w sprawach rejestracji podmiotów działających na terenie powiatu parczewskiego jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Parczewie.

W związku z tym, wnioski o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS należy składać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Parczewie, ul. Piwonia 54.

Szczegółowe informacje można uzyskać w siedzibie stacji, telefonicznie: tel. 83 354 23 29 lub korzystając ze strony internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Parczewie: http://psseparczew.pis.gov.pl/.

Niedopełnienie obowiązku rejestracji ww. działalności skutkuje skierowaniem wniosku o nałożenie kary pieniężnej do wysokości 5 tys. zł do Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, co przewiduje ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 ze zm.).

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE