reklama
reklama

Francja zmaga się z niedoborem musztardy. Na regale sklepowym zaskakujący widok

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Ks. Mateusz Markiewicz/Twitter

Francja zmaga się z niedoborem musztardy. Na regale sklepowym zaskakujący widok - Zdjęcie główne

foto Ks. Mateusz Markiewicz/Twitter

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje parczewskie Parczewska musztarda ratuje Francuzów w obliczu niedoborów tego produktu – relacjonował niedawno mieszkający w kraju nad Sekwaną polski duchowny.
reklama

O problemach z dostępnością musztardy we Francji pisał niedawno branżowy portal money.pl. Dziennikarze serwisu tłumaczyli, że na sytuację wpłynęło kilka czynników: susza w Kanadzie, słabe zbiory w kraju nad Sekwaną oraz trwająca od pół roku wojna na Ukrainie. – Wszystkie te zjawiska ograniczyły zapasy dostępnych dla producentów nasion gorczycy. To właśnie z Kanady Francuzi importują nasiona, ale w kraju tym nastąpiła zapaść rolnicza z powodu suszy. Z kolei zbiory własne we Francji były w tym roku znacznie mniejsze, a rolnicy obserwują spadek trzeci rok z rzędu. Przyczyną takiego stanu są mokre zimy i relatywnie zimne wiosny – czytamy.

 

Mieszkający we Francji ksiądz Mateusz Markiewicz, sekretarz generalny Instytutu Dobrego Pasterza zauważył na Twitterze, że we francuskich sklepach pojawiła się produkowana w Parczewie musztarda. – Ratuje ona Francuzów – ocenił duchowny. Pod postem wywiązała się ciekawa dyskusja. – Taka sama jak w Polsce, czy receptura zmieniona pod gusta Francuzów? Smakuje im? – dociekał jeden z internautów. – Nie potrafię odpowiedzieć na te pytania, zobaczyłem parczewską musztardę przy okazji własnych zakupów. Zazwyczaj kupuję musztardę w Polsce, bo mamy większy wybór i są one łagodniejsze – odpowiedział duchowny.

 

Z kolei pani Olga napisała, że "jej tata uznaje tylko parczewską musztardę". – Po wyprowadzce z Lubelszczyzny na Mazowsze ubolewa, że nie może nigdzie dostać tej musztardy – podzieliła się spostrzeżeniami internautka. O komentarz do tematu pojawienia się we Francji parczewskiej musztardy poprosiliśmy przedstawicieli wytwórni, ale nie odpowiedzieli na nasze pytania.

 

Historia produkującej nie tylko musztardę, ale też m.in. ketchup czy ocet firmy, sięga 1969 roku, a struktura organizacyjna wytwórni zmieniała się. – W 1990 roku staliśmy się samodzielnym przedsiębiorstwem. Z kolei w 2010 r. wytwórnia została powiązana z międzynarodową spółką Apis Vita, a na czele zarządu stanął Matej Hojnik – czytamy na stronie zakładu. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama