reklama

Parczew: donos na przewodniczącego Rady Powiatu. "Nadużył stanowiska"

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Google Street View

Parczew: donos na przewodniczącego Rady Powiatu. "Nadużył stanowiska" - Zdjęcie główne

Siedziba Starostwa Powiatowego w Parczewie | foto Google Street View

Przeczytaj również:

Informacje parczewskie Nadużył stanowiska, bo świadczy usługi dla powiatu parczewskiego, pełniąc jednocześnie funkcję przewodniczącego Rady Powiatu – twierdzi autor donosu na Janusza Zielińskiego. Sam zainteresowany odpiera zarzuty. – Moja działalność nie jest i nigdy nie była w żaden sposób powiązana z majątkiem powiatu i nie wykorzystywała jego mienia – zapewnia.
reklama

Janusz Zieliński funkcję przewodniczącego Rady Powiatu w Parczewie pełni od 2018 roku, a od 2010 roku prowadzi "Centrum Motoryzacji Janusz Zieliński", które stanowi główne źródło utrzymania jego rodziny. W ramach tej działalności funkcjonuje sklep oferujący części zamienne do samochodów, komis samochodowy i warsztat naprawy pojazdów.

– Usługi te ukierunkowane są na zaspokajanie potrzeb znajomych oraz klientów indywidualnych – tłumaczy.

Niedawno do starosty parczewskiego trafił donos na przewodniczącego, którego autorem jest Marcin Wąsik. Janusz Hordejuk nie udostępnił nam treści pisma, twierdząc, że nie stanowi ono informacji publicznej. Powołał się na wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego, który stwierdził, że "informacją publiczną jest dopiero rozstrzygnięcie donosu przez uprawniony organ".

Udało nam się jednak zdobyć dokument, który został adresowany także m.in. do wojewody lubelskiego, który sprawuje nadzór nad działalnością samorządu. Zdaniem autora pisma, 51-letni Zieliński "nadużył swojego stanowiska".

Chodzi o jeden z przepisów ustawy o samorządzie powiatowym, który stanowi, że "radni nie mogą prowadzić działalności gospodarczej na własny rachunek lub wspólnie z innymi osobami z wykorzystaniem mienia powiatu, w którym radny uzyskał mandat, a także zarządzać taką działalnością lub być przedstawicielem czy pełnomocnikiem w prowadzeniu takiej działalności" (...)

* Jakie zarzuty zostały podniesione w donosie?

* Jak tłumaczy się przewodniczący Zieliński?

* Co o sprawie mówią radni powiatu parczewskiego?

Odpowiedź na te pytania znajdziesz w papierowym wydaniu "Wspólnoty".

wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy