reklama

Festiwal nalewek domowych w Milanowie

Opublikowano:
Autor:

Festiwal nalewek domowych w Milanowie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaZbigniew Wołowik z Rudna, Maria Kępa z Kopiny i Paweł Klej z Milanowa to laureaci I edycji Milanowskiego Festiwalu Nalewek Domowych. 

Ogółem do konkursu stanęło 42 nalewki wykonane przez mieszkańców gminy Milanów, co było nie lada wyzwaniem dla komisji konkursowej, która złożona była z autorytetów w tej dość specjalistycznej dziedzinie.  

Komisja konkursowa pracowała w składzie: Bartosz Sołowiej - doktor habilitowany, inżynier - Katedra Biotechnologii Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, mgr inż. Mieczysław Piotrkowski - prezes Zarządu spółki Piotrkowski sp. z o.o., mgr inż. Krzysztof Piotrkowski - członek zarządu spółki Piotrkowski sp. z o.o.

Piotrkowski sp. z o.o. zajmuje się m.in. wytwarzaniem spirytusu. 

Nagrodami w tym dość nietypowym konkursie były specjalistyczne sprzęty do samodzielnej, domowej produkcji napojów dla dorosłych. Następnie ku uciesze licznie zgromadzonej publiczności, nalewki startujące w konkursie zostały przekazane do degustacji.  

Tam nalewki przeszły prawdziwy werdykt wymagającej publiczności. 

W programie były także m.in. animacje dla dzieci, kabaret, koncerty zespołów, zabawa taneczna oraz stoiska gastronomiczne, handlowe i wystawiennicze.

 

Przepis Marii Kępy z Kopiny na nalewkę wiśniową, która zdobyła II miejsce w konkursie

Wiśnie umyć, osuszyć i przesypać cukrem - na słój 5 litrów około 1 szklanka. Odstawić na dwa dni następnie zalać spirytusem tak, aby przykryć owoce. 
Odstawić na dwa tygodnie i następnie odlać całą płynną zawartość słoja, a owoce zasypać cukrem tak, by dokładnie przykrywały owoce. By zapełnić szczeliny trzeba potrząsnąć zawartością słoja i odstawić na dwa - trzy tygodnie. 
Po tym czasie odlać płynną część ze słoja i połączyć z tą odlaną wcześniej. Nalewkę wymieszać i odstawić do leżakowania - będzie nabierała smaku

 

Przepis Zbigniewa Wołowika z Rudna na nalewkę pigwową, która wygrała konkurs

Pokrojone owoce pigwowca wsypujemy do ¾ wysokości słoja, zasypujemy 1 kg cukru i zalewamy do pełna alkoholem 60 %. 
Po 2 tygodniach przecedzamy nalewkę i odstawiamy do klarowania. Po 3-4 miesiącach, gdy nalewka jest dobrze wyklarowana, zlewamy ja do butelek
 


Marek Staniszewski
Jest bardzo fajnie i przyszło całkiem sporo ludzi. Moim zdaniem fajnie by było, gdyby to była impreza cykliczna. Mogłaby się stać wizytówką gminy

Maria Kępa,
zdobywczyni Srebrnej nalewki Festiwalu Nalewek Domowych za nalewkę wiśniową
Lubię robić nalewki i przechowywać je latami, bo im dłużej się przechowuje, tym są smaczniejsze. To taka moja pasja. Ta nagrodzona w konkursie pochodzi z 2015 roku i jest to nalewka z wiśni

 Zbigniew Wołowik, zdobywca Złotej nalewki Festiwalu Nalewek Domowych za nalewkę pigwową.
Nalewkę zrobiłem z pigwowca, wyprodukowałem ją dwa lata temu. Przepis na nią znalazłem w jednej z gazet

 Piotr Tracz
Dziwie się komisji, że w ciągu godziny spróbowała ponad 40 nalewek. Wychodzi półtorej minuty na jedną. Ja spróbowałem w ciągu godziny ze sześć i nie wiem, która lepsza. Do tej pory najbardziej smakowała mi nalewka jarzębinowa, która według mnie była wyśmienita

 Małgorzata Osipiak, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Milanowie, pomysłodawca i organizator imprezy
To pierwsza edycja festiwalu nalewek. Nie spodziewałam się takiego rozdźwięku, że będzie aż tyle nalewek w konkursie. Myślę, że w przyszłym roku rozszerzymy trochę bardziej ideę imprezy i zrobimy festiwal smaków

 Rafał Łukasik
Jestem pierwszy raz na imprezie w Milanowie. Widzę, że jest tu dobra organizacja. Ludzi całkiem sporo. Przyjechałem zobaczyć gwiazdy dzisiejszego wieczoru. Myślę, że podobne imprezy czy festiwale powinny być co roku w każdej gminie

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE